Header image  
 
 
 


Om Klubben


HF Krolex består av ett gäng glada amatörer från Dalarna (mestadels Siljansbygden) som varje år företar sig en resa till vårt västra grannland Norge för att under en vecka umgås och tampas med kjempetorskar och andra spännande arter. Det hela började med att undertecknad blev erbjuden att följa med på en resa till ön Tustna i Norge för att fiska i havet. Fisketokig som man var så var det ett ganska lätt beslut att ta. Det hela slutade med att direkt hemkommen från den allra första havsfiskeresan samlade jag ihop tre kompisar, som blev den första laguppställningen i HF Krolex, och bokade en ny resa till Hitra redan samma sommar. I tur och ordning har vi genom åren varit i:1994 Dolmsundet, Hitra

Inga storfiskar men en hel del "rolex" (turbåtsskepparens namn på små kungsfiskar, därav klubbnamnet), kanonsommar och fotbolls-VM på storbilds-TV uppe i restaurangen.


1995 Kvenvaer, Hitra
Första fisken över 10 kg. En Torsk på 13,3 kg fångad av Christer Axelsson. Massor av smålubb vid Kråka.


1996 Frøya Havsfiskecenter
Under Ole & Christians beskydd fångades bl.a. en Torsk på 14 kg av Stefan Degerman ute på Ørnklakken.


1997 Sula rorbuer, Sula
Hurtigbåt sista biten ut till Sula där vi skulle kunna nå Ørnklakken med egen hyrbåt (vilket vi också gjorde). Bl.a. Torsk 13,0 kg och Sej 10,0 kg tagna av Olle Öst.


1998 Hamn, Senja
Ett försök lite längre norrut men fisket där var inte värt 20 timmar i ett sträck med bil. Naturen var dock fascinerande med 800 meter höga fjäll som stupade rakt ner i havet och midnattssolen som bara vandrade runt på himlen. 2 Torskar på 10,5 kg vardera och en kolja på 2,86 kg fångade av Olle Öst var det mest minnesvärda i fiskeväg.


1999 Stabben rorbuer, Titran, Frøya
Närmare öppet hav går inte att komma och relativt nära ut till bra fiskeplatser. Bleka 6,3 kg och Sej 13,5 kg lurades upp av P-O Fyhr.


2000 Titran rorbuer, Frøya
Bara några hundra meter från Stabben rorbuer. Torsk 14,5 kg (P-O Fyhr), Sej 11,1 kg (Thomas Eriksson), Sej 10,0 kg (Patrik Axelsson).


2001 Titran rorbuer, Frøya
Bleka 7,60 kg, Torsk 18,5 kg och 13,75 kg fångade av Olle Öst. Torsk 12,75 kg av Erik Nordin. Torskarna fångades från turbåten M/S Gotland som stannade till vid Gapet på väg hem från en misslyckad expedition till Frøyabanken.


2002 Titran rorbuer, Frøya
En ganska dålig fiskevecka som räddades av en Långa på 26,4 kg av Olle Öst. En Lubb på 6,0 kg av Thomas Eriksson gav i alla fall nytt klubbrekord det också.


2003 Titran rorbuer, Frøya
En ganska bra fiskevecka med många olika arter. Inte nåt riktigt stort men 5 klubbrekord! Marulk på 5,5 kg fångad av Erik Nordin (även en mindre), Vitling 1,62 kg fångad av Olle Öst, Lubb 6,15 kg fångade av P-O Fyhr och Olle Öst (två st med samma vikt), Guldlax 1,15 kg fångad av Jonas Sjödén och en Kungsfisk på 1,97 kg fångad av Tomas Eriksson. Sammanlagt 13 olika arter. Gott om skapliga torskar fanns i området som resulterade i 6 st fiskar över 10 kg varav den största på 15,7 kg. Fint väder hela veckan och en tur med charterbåten Frigg som dock inte blev någon succé.


2004 M/S Gotland, Titran, Frøya
En hyfsad vecka ombord på M/S Gotland. 10-års jubileum för klubben.
En Kummel på 7,6 kg var resans stora behållning. I övrigt Torsk 17,6 kg, 15,0 och 13,4. Knaggrockor på 5,0 kg, 4,5 + några till. Nytt Lubbrekord på 6,6 kg. Långor upp till 10 kg och en del annat. Stekande sol och så gott som vindstilla nästan hela veckan. Inget höjdarfiske men det skyller vi på vädret och inte på skeppare Frederic som gjorde allt för att vi skulle få dom fiskar vi ville ha. Kul var i alla fall att hamna mitt ett stim med Grindval och den stora skugga under båten som simmade av en lina, troligtvis Brugd.


2005 M/S Gotland, Titran, Frøya

Det här var veckan då vi skulle ta dom riktigt stora fiskarna. Vi satsade nästan hela veckan på rekordfiskar vilket inte gick så bra.
En hel dag ägnades åt håkäringsfiske med 3,5 timmars gångtid enkel resa. Lubbrekordet står sig fortfarande också trots flitigt metande på mer än 300 m djup.
Det blev ändå några fiskar förutom alla dessa Hågälar och Blåkäxor som otröttligt tuggade på våra agn nere i djupet.
Mest anmärkningsvärda var väl en Pigghaj på dryga 6 kg och en Sej på 12 kg. Största Torsken vägde 13 kg.2006 M/S Gotland, Titran, Frøya

Året då utdelningen kom, eller vad sägs om Håkäring mellan 400 och 500 kg + en hälleflundra vägandes 111 kg på samma fisketur!
Två skapliga klubbrekord med någon timmes mellanrum. Även en Fjällbrosme fick för första gången syna Frederics däck, även det ett nytt klubbrekord. Nytt rekord på Hågäle och Makrill noterades också.
Några skapliga Långor med 21 kg som största men dom riktigt stora lyste med sin frånvaro.
Sammanfattningsvis en helt otrolig vecka!


2
007 M/S Gotland, Trondheimsfjorden
Den här gången ville vi prova inne i fjorden hela veckan efter vår lyckade dagstur dit året innan. Siktet var givetvis inställt på Håkäring och även Svartbuksrocka. Första dagen fångades en lubb på 14,2 kg (nytt klubb & båtrekord) men sen gick fisket trögt. Inte förrän på resan sista fiskepass lyckades vi med det vi kommit till fjorden för. En Svartbuksrocka på 31 kg och strax efter en Håkäring på 210 kg. Svartbuksrockan är den 5:e fångade på spö någonsin och den hittils näst största. Det är även den enda hittils fångade av en svensk.

Olle Öst


Kvenvaer -95. Bra båtar och boende. Ganska bra läge. Frøya Havsfiskecenter -96, Långt till bra fiske. 2 timmars gångtid med turbåten till öppet hav. Dolmsundet -94, Hyfsade båtar. Inomskärsfiske. Titran -99, -00, -01, 02, 03 Nära till bra fiske. Bra boende och båtar. Sula -97, Nära till Ørnklakken men små båtar. Bra boende.


Bilder & Reportage